Özellikleri, İyi zeytinyağı.

İyi Bir Zeytinyağının Özellikleri Nedir?

Zeytinyağının Rengi:

Zeytinyağının rengini belirleyen en önemli faktör, zeytinlerin ne zaman toplandığıdır. Hasat başlangıcında zeytinler yeşil renkteyken, olgunlaştıkça pembeleşir ve sonunda siyah renge döner. Zeytinlerin erken toplanmasıyla koyu ve yeşilimsi renkte, daha sonra toplanmasıyla ise açık ve sarımsı renkte zeytinyağı elde edilir. Sunduğumuz zeytinyağı, erken hasat edilen zeytinlerden elde edildiği için koyu yeşil renkte olmaktadır.

Zeytinyağının Aroması:

Kaliteli bir zeytinyağından çimen kokusu ve meyvemsi bir koku almanız beklenir. İyi
zeytinyağının kokusu hoş olmalı ve zeytinleri hatırlatmalıdır. Zeytinyağının havayla teması sonucunda aromasında azalma olabilir, bu nedenle depolama sırasında hava ile teması tamamen kesilir. Eğer tekrar koklama hissi uyandırıyorsa, zeytinyağının kalitesi iyi düzeydedir.

Zeytinyağının Tadı:

Zeytinyağının tadı badem, çimen, saman gibi çeşitli sıfatlarla tarif edilir. En önemli
özelliklerinden biri meyvemsi ve taze bir tat olmasıdır. İyi bir zeytinyağı ağzınızın ön
kısmında meyvemsi bir tat bırakmalı ve hafifçe genzinizi yakmalıdır. Toprağı andıran bir tat, yerden toplanan zeytinlerin yağında daha yüksek asit oranından kaynaklanır. Zeytinyağının ne kadar az işlemden geçtiği, hava ve ısıyla temasının ne kadar iyi engellendiği, kalite oranını belirleyen önemli faktörler arasındadır. Sunulan zeytinyağlarımızı filtre edilmemiş olarak sizlere sunuyoruz. Filtre edilmemiş zeytinyağlarında tortu oluşması doğal bir durumdur ve kaliteyi etkilemez.

Zeytinyağında Acılık:

Taze ve soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinlerin yoğun tadını ve kokusunu içerir. Bu nedenle zeytinyağı gırtlağınızda hafif bir acılık bırakabilir ve hatta öksürmenize neden olabilir.
Boğazda hafifçe yakan bu acılık, zeytinyağında aranan olumlu bir özelliktir. Daha fazla fenol içeren ve uzun süre dayanabilen zeytinyağları, genellikle daha yakıcı ve acı bir tada sahiptir.

Zeytinyağının Donması:

Buzdolabında muhafaza edilen zeytinyağı donabilir, ancak bu, zeytinyağının kalitesini etkilemez.”

Scroll to Top